
Bahan-Bahan :
1 kg laksa (dicelur)
1 kg ikan kembung
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugur
10 biji cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
2 batang serai (diketuk)
4 liter air
1 biji timun (dihiris)
sedikit daun salad (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 sudu besar cili kisar
4 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Cara menyediakan :
1) Rebus ikan kembung hingga lembut.
2) Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.
3) Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.
4) Biarkan mendidih selama 20 minit.
5) Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.
6) Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, letakkan salad, timun & telur rebus.
sedap nya..anaklaut memang gemar laksa penang ni..alamak bestnya..
nak ambik menu....:)
Ambiklah, selamat mencuba...