;

11 September 2009

Laksa Penang...


Bahan-Bahan :

1 kg laksa (dicelur)

1 kg ikan kembung

2 batang bunga kantan

5 keping asam gelugur

10 biji cili padi

1 tangkai daun kesum

2 sudu besar otak udang

2 batang serai (diketuk)

4 liter air

1 biji timun (dihiris)

sedikit daun salad (dihiris)

2 biji bawang besar (dihiris)

2 sudu besar cili kisar

4 biji telur rebus

Garam secukup rasa


Cara menyediakan :

1) Rebus ikan kembung hingga lembut.

2) Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.

3) Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.

4) Biarkan mendidih selama 20 minit.

5) Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.

6) Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, letakkan salad, timun & telur rebus.

2 Comments:

  1. anak laut said...
    salam...puan,

    sedap nya..anaklaut memang gemar laksa penang ni..alamak bestnya..

    nak ambik menu....:)
    Bila Hati Berbicara said...
    Anaklaut...
    Ambiklah, selamat mencuba...

Post a Comment